BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


ADANA ARKEOLOJİ VE MOZAİK MÜZESİ ZİYARETE AÇILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: "İnşallah burası sadece Türkiye'nin değil, Orta Doğu'nun hem en büyük müze alanı hem de en büyük kültür alanlarından biri haline gelecek. Böylece binlerce yıllık bilgi ve tecrübeye sahip bu yerler, aynı zamanda birer öğrenim mekanı eğitim ve tefekkür yeri olacak"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: "Çocuklar burada sıkıcı binaların içerisinde gezmeyecek. Adanalı çocuklar AVM'lerde büyümeyecekler, müzelerin bu binalarında, caddelerinde, sokaklarında, ağaç altlarında büyüyecekler. Burada bütün yaz boyunca çocuklara sinema filmi izlettireceğiz, burasını bir çocuk bahçesine çevireceğiz."

Kalkınma Bakanı Elvan: "Bakanlık olarak biz bu topraklara artı değer getiren her projenin inşallah kaynağını bugüne kadar sağladık, bundan sonra da sağlayacağız ve gereken desteği vereceğiz"


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "İnşallah burası sadece Türkiye'nin değil, Orta Doğu'nun hem en büyük müze alanı hem de en büyük kültür alanlarından biri haline gelecek. Böylece binlerce yıllık bilgi ve tecrübeye sahip bu yerler, aynı zamanda birer öğrenim mekanı eğitim ve tefekkür yeri olacak." dedi.

Bakan Avcı, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı Adana Yeni Müze Kompleksi 1. Etap Arkeoloji ve Mozaik Müzesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, 18 Mayıs Müzeler Günü'nü Adana'da bir müzeler külliyesinin birinci etabının açılışında kutlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti. 

Adana'da yerleşime ait ilk izlerin çok eski dönemlere kadar uzandığını, neolitik dönemden Tunç Çağı'na Hititlerden Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

"Zaten o yüzden bu mümbit topraklar adeta büyük bir müze niteliği kazandı. Bugün sayın Bakanımızın da söylediği gibi Adana'nın yer altındaki tarihini gün ışığına çıkarıyoruz. Sadece Adana'nın değil bölgenin yer altındaki tarihini yer yüzüne çıkıyor. Ama burada kalmayacak. Burası büyük bir külliye olacak. Büyük bir müzeler topluluğu. Sadece müzeler de değil sayın Bakanımız çok güzel ifade ettiği gibi Adanalı çocuklarımızın, gençlerimizin yılın bütün mevsiminde, bütün aylarında gece, gündüz hoşça vakit geçirebilecekleri, dinlenecekleri, eğlenecekleri, öğrenecekleri bir kültür mekanı oluşuyor. "

Öğrenciler Daha Etkin Kullanacak 

Bakan Avcı, müzeleri yaşayan mekanlar haline getirerek öğrencilere dönük tarih ve sanatla iç içe bir eğitim ortamı sağlanması için başlattıkları girişimlerin devam ettiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokolle artık müzelerin, kütüphanelerin çocukların daha etkin kullandığı bir öğrenim mekanı haline geleceğine değinen Bakan Avcı, "İşte bunun en güzel örneklerinden biri de burası olacak. İnşallah burası sadece Türkiye'nin değil, Orta Doğu'nun hem en büyük müze alanı hem de en büyük kültür alanlarından biri haline gelecek. Böylece binlerce yıllık bilgi ve tecrübeye sahip bu yerler, aynı zamanda birer öğrenim mekanı eğitim ve tefekkür yeri olacak." diye konuştu.

Orhan Kemal Ünitesi 

Bakan Avcı, kapanan Milli Mensucat Fabrikasının müzeye dönüştürülmesinin, ülkenin tarihine farklı farklı nasıl sahip çıkılacağının en güzel örneklerinden biri olması bakımından da çok önem taşıdığına işaret etti. Bakan Avcı, "Bu çalışmalar sadece birinci etabı oluşturuyor. İnşallah ikinci etapla etnografya, sanayi ve tarım müzeleri de buraya eklenecek. Buranın bütün Türkiye'de tanınmasında çok büyük emeği olan Orhan Kemal'in hatırasını da yaşatacak bir üniteyi de  bu külliyeye inşallah monte edeceğiz. Böylece ikinci etap da tamamlandığında Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun en büyük müze külliyesi ortaya çıkmış olacak." ifadesini kullandı 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi için yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Avcı, şu görüşlere yer verdi: 

"Çanakkale'deki Asos arkeolojik alanını, Balıkesir Ayvalık Endüstriyel Kültürel Peyzajını, Konya'daki İvriz Kültürel Peyzajını UNESCO geçici listeye kaydettirdik. Böylece UNESCO Geçici Miras Listesi'ndeki eser sayımız 72'ye çıktı. Ayrıca kalıcı listede 16 unsurumuz var. Böylece UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki eser sayısı itibariyle 17. ülke olduk. İnşallah temmuzda Polonya'da düzenlenecek olan 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda da Aydın'daki Afrodisias Antik Kenti'nin daimi listeye alınmasını görüşeceğiz. Daha sonraki toplantıdaki adayımız da Şanlıurfa'daki Göbeklitepe olacak. İnşallah bu iki unsurumuzun da kalıcı listeye gireceğine inanıyoruz."

Yurt Dışına Kaçırılan Eserler

Bakan Avcı, dünyanın birçok yerinde bu topraklardan gayri meşru yollarla yurt dışına kaçırılan eserler olduğu belirterek, bunlarla ilgili olarak bakanlıkları ve Dışişleri Bakanlığının çok ciddi çaba gösterdiğini dile getirdi.

Bu eserlerin asli mekanlarına geri dönmeleri için bütün kanalları kullandıklarına dikkati çeken Avcı, şunları kaydetti:

"Nitekim Türkiye'den yurt dışına kaçırılan  ve New York'taki ünlü müzayede evinde satışa sunulan Kilia tipi idol için tam da müzayedenin olacağı gün New York Times gazetesinde tam sayfa bir açık mektup yayınlattık. Bu mektupta UNESCO'nun konuyla ilgili sözleşmelerin artık yetersiz kaldığını, o nedenle bu sözleşmelerin günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde güncellenmesi gerektiğini vurguladık. Nitekim 10 gün önce Azerbaycan'da düzenlenen Kültürlerarası Diyalog Forumunda da UNESCO Genel Sekreteri İrina Bokova ile bu konuda bir mutabakat da sağladık. İnşallah Türkiye'nin de öncülüğünde Cumhurbaşkanımızın tabiriyle 'dünyanın 5'ten büyük olduğunu' UNESCO içindeki gayretlerimizle de göstereceğiz." 

Bakan Avcı, kendinden önceki Kültür ve Turizm Bakanlar Ömer Çelik ve Mahir Ünal ile Kalkınma Bakanı Elvan'a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Onlarca Medeniyetin Mirasçısıyız

Zor bir dönemden geçtiklerinin, pek çok tehditle karşı karşıya olduklarının altını çizen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise yaptığı konuşmada, "Bir millet güçlü ve milli bir yazılıma, büyük bir kültüre sahipse hayatiyetini devam ettirir." dedi.

Kültürü ve irfanı çöken bir devletin ayakta kalamayacağını aktaran Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"İkinci Dünya Savaşı'nın büyük bir saldırısı karşısında anlatılan bir hikaye vardır, bir ülke saldırıya uğradığı zaman, o ülkenin devlet başkanına başbakan gelir ve der ki, 'Büyük bir saldırıyla karşı karşıyayız, ilk yapmamız gereken nedir?' O da der ki, 'Milli kütüphaneyi direkt korumaya alın'. İlk verdiği emir budur. Milletin hafızasını, irfanını, kültürünü korumaya alırsanız, devletlerin hayatındaki siyasi iniş ve çıkışlarını yönetmeniz daha kolay olur. Kültürel hayatınız ve yazılımınız ortadan kalkarsa, o zaman geleceğinizi idame ettiremezsiniz. Onlarca medeniyetin mirasçısıyız, hak edilmiş ve bedeli ödenmiş şekilde burayı kendimize vatan kılmışız, bundan sonrasında burayı daha güçlü sahiplenmemiz için ne yapmamız gerektiğini de buralardan öğreneceğiz." 

AB Bakanı Çelik, çocukların bu müze kompleksinde vakit geçirmesinden çok büyük mutluluk duyacağını kaydederek, "Burada en çok arzu ettiğim ve sevindiğim şey şudur; çocuklar burada sıkıcı binaların içerisinde gezmeyecek. Adanalı çocuklar AVM'lerde büyümeyecekler, müzelerin bu binalarında, caddelerinde, sokaklarında, ağaç altlarında büyüyecekler. Burada bütün yaz boyunca çocuklara sinema filmi izlettireceğiz, burasını bir çocuk bahçesine çevireceğiz." ifadesini kullandı.                        ⁠⁠⁠⁠

Kalkınma Bakanı Elvan

Kalkınma Bakanı Elvan da sadece Adana ve Türkiye değil dünya tarihi için de çok önemli olan müzenin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu bildirdi. 

Bugün Mersin Arkeoloji Müzesinin de açılacağına işaret eden Elvan, bakanlar Avcı ve Çelik'e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Elvan, Adana şehir tarihi için önemli olan Milli Mensucat Fabrikasının restore edilip şehre kazandırıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Şimdi arkeoloji müzesi kısmını açıyoruz. Burası bir müze kompleksi oluyor. Tarım, sanayi müzesi de inşallah burada olacak. Sosyal donatılarıyla, bilim, eğitim unsurlarıyla, kompleksin çeşitliliğiyle Türkiye'den modern müzelerden biri haline gelecek. Yeter ki Türkiye mirasına sahip çıksın. Çukurova ve Adana'mız mirasına sahip çıksın. Bakanlık olarak biz bu topraklara artı değer getiren her projenin inşallah kaynağını bugüne kadar sağladık, bundan sonra da sağlayacağız ve gereken desteği vereceğiz."

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından kurdele kesilerek müze hizmete açıldı. Bakanları ve diğer katılımcılar müzeyi gezdi.

Bakanlar Çelik, Avcı ve Elvan, Adana Valiliğini de ziyaret ederek Vali Mahmut Demirtaş'la bir süre basına kapalı görüştü.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

(18.05.2017)

  • A2.jpeg
  • A3.jpeg
  • A4.jpeg
  • A5.jpeg
  • A6.jpeg
  • A24.jpeg
  • A23.jpeg
  • A22.jpeg
  • A21.jpeg
  • A20.jpeg
  • A19.jpeg
  • A18.jpeg
  • A17.jpeg
  • A16.jpeg
  • A15.jpeg
  • A14.jpeg
  • A13.jpeg
  • A12.jpeg
  • A11.jpeg
  • A10.jpeg
  • A9.jpeg
  • A8.jpeg
  • A7.jpeg
  • A1.jpeg